søndag den 18. september 2011

Shopaholik

Dette problem betegnes nu i psykologien som kompulsiv (tvangsbetonet) købeadfærd, dvs. en købeadfærd, som personen tilsyneladende ikke selv har helt kontrol over. Det er, som om købeadfærden ”tager magten” fra personen.

Betegnelsen kompulsiv købeadfærd optræder nu på den psykiatriske diagnoseliste over psykiske forstyrrelser, som især er defineret ud fra tre kriterier:
1.    En høj hyppighed af indkøb, som regel af tøj og smykker
2.    En følelse af et indre pres til at foretage disse indkøb på trods af en vag erkendelse af, at det måske ikke er nødvendigt eller fornuftigt at købe de pågældende ting.
3.    En vedvarende ærgrelse eller utilfredshed med sig selv over de mange nyttesløse indkøb, som ofte hober sig op i hjemmet.

Den tiltagende utilfredshed kan i nogle tilfælde føre til depressioner eller forstyrrelser i parforholdet samt økonomiske problemer.

Undersøgelser har vist at shopaholikere er meget spontane og impulsive i deres adfærd. Endvidere har det vist sig, at shopaholikere ofte senere blev overrasket over at finde ud af, at de alligevel ikke kunne bruge meget af det, de havde købt. Paradoksalt nok mener mange shopaholiker under indkøb ofte, at lige netop den ting, de nu føler trang til at købe, vil give dem en særlig stor glæde – en forventning, der sjældent blev indfriet.

Shopaholikere er ofte singler, og det har støttet den opfattelse, at en del shopaholisme kan bero på et forsøg på at bekæmpe en ensomhedsfølelse. Flere undersøgelser tyder også på, at shopaholisme kan fungere som et (meget kortvarigt) værn mod tendens til depression.

Endelig har det vist sig, at shopaholikere oftere end andre er på hjemmesider, hvor de kan købe noget.

http://www.jettesmestad.dk/

Ingen kommentarer:

Send en kommentar