mandag den 16. april 2012

Testosteron er med til at bestemme din reaktion på nederlag.

Begge køn produceres kønshormonen testosteron. Hos mænd er produktionen dog større, idet mænd producerer hormonet i såvel testiklerne (kønskirtlerne) som i binyrerne. Kvinder producerer udelukkende hormonet i binyrerne.

Testosteron formodes at hænge sammen med visse psykoologiske egenskaber. Tidligere troede man, at hormonet var et "volds-hormon", som gjorde mennesker mere aggressive og voldelige. Undersøgelser i dag peger nu på, at mængden af testosteron primært hænger sammen med dominansadfærd, dvs. et menneskes tilbøjelighed til at søge magt over andre og dominere dem. Der kan være tale om såvel godartet (prosocial) adfærd, som består i at ytre sig på en venlig, men dog dominerende måde, som at trangen til at have magt over andre tager en negavig drejning (på en måde "antisocial") som fører til øget tenden til at undertrykke andre med mere eller mindre rå vold (verbal og/eller korporslig).

Mennesker med højt testosteronniveau bliver formentlig mere stressede, hvis de oplever et nederlag såsom tab af status eller fx taber en åben konkurrence. Samme undersøgelse viste endvidere, at for mennesker med højt testosteronniveau er det tilsyneladende afstressende af besejre andre i en konkurrence.

Virkningen af testosteron på sejr og nederlag har betydning for såvel kroppens produktion af stresshormoner (stigende/faldende kortisol) som den følelsesmæssige reaktion på det, der fører til sejr eller nederlag. Mennesker med høj-testosteronniveau vil nødig risikere et nyt nederlag, mens lavtestosteronpersoner formentlig er ligeglade.

Kilde: Psykolog Nyt. Nr. 23, 2008

Ingen kommentarer:

Send en kommentar